Lastiğin Mucidi Manisa Mertel'de

Lastiğin Mucidi Manisa Mertel'de

LASTİĞİN MUCİDİ MANİSA MERTEL’DE

1888 yılında İskoç bir veteriner olan John Boyd Dunlop ilk pratik pnömatik lastiği keşfetti. Dunlop, oğlunun üç tekerlekli bisikletindeki  rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için pek çok yöntem denedi ve hava ile şişirilebilen veya pnömatik lastik olarak bilinen ilk lastiği tasarladı. Bu dikkate değer yeni fikir çağdaş otomobil toplumunun gelişimine katkıda bulundu. O zamandan beri DUNLOP, 130 yılı aşkın süredir dünyanın her yerinde gelişti.

Bu gelişimin temel taşlarından ilki 1922 yılında firmanın mühendislerinin çelik telleri ve tekstilde kullanılan ipliği lastik üretiminde kullanmaya başlaması ile oldu. Bu gelişme lastiklerin gücünü üç katına çıkarttı. 1948 yılında DUNLOP lastik hasarlanırsa bile hava kaybını önleyecek sızdırmaz tabakalı iç lastik buluşunu tanıttı.1954 yılında DUNLOP RS5 üretimine başladı. Bu lastiğin naylon kaplama olması yüksek hızlarda stabilite ve daha fazla güç için olanak sağladı.

LASTİK SEKTÖRÜNDE DEĞİŞİMİN ÖNCÜSÜ DUNLOP

DUNLOP’un teknik ekibi tarafından keşfedilen ve lastik yüzeyindeki girintiler arasında daha büyük boşluklar ile suda kızaklamayı önleyen SP68 lastiğinin patenti alındı. Özetle; ilk Pnömatik lastiğin keşfinden günümüze kadar olan sürede lastik teknolojisi adına daha pek çok gelişimin öncülüğünü yapan DUNLOP her çağda dünya çapında lastik üretiminin öncüsü olmuş ve DUNLOP tarihi boyunca pek çok kez dünyanın bir numarası ve en iyisi olarak vurgulanmıştır. Başka bir deyişle DUNLOP tarihi, lastik tarihinin kendisidir..

DUNLOP TÜRKİYE’DE ÜRETİME BAŞLADI

1986 yılında Sumitomo grubu tarafından satın alınan Dunlop, yine aynı grup tarafından 2015 yılında Türkiye’deki fabrikasını kurarak faaliyete geçirmiştir. Sumitomo Rubber AKO A.Ş. dev ortaklığı ile bayilik zincirini genişleten Dunlop, yine aynı yıl 2015 yılında Mertel Otomotiv LTD. ŞTİ aracılığıyla Manisalılarla buluştu. Binek, ticari ve LVR grubunda her geçen gün ürün yelpazesini genişleten Dunlop, Mercedes, Volkswagen, Toyota, Hyundai gibi birçok otomotiv devinin  amiral gemisi modellerinde ekipman lastiği olarak tercih edildi.